Weingut Jamek

Hamatus over Weingut Jamek

Josef Jamek – hij overleed in 2011, maar zijn naam blijft als geen ander staan voor de renaissance van de Oostenrijkse wijncultuur, en die van Wachau in het bijzonder. Al in de jaren vijftig gaf hij met zijn natuurlijke droge wijnen vorm aan het type witte Wachau, en in 1983 stond hij mee aan de wieg van ‘Vinea Wachau’, de beschermende vereniging voor de wijnen uit deze prachtige streek.


Met een wijngaard van 25 hectare is het wijnhuis één van de meest respectabele privé-landgoederen en bewerkt het wijngaarden op de allerbeste oergesteente-terrassen. In de Klaus-wijngaard, op een steile helling met meer dan honderd stenen terrassen, wordt al tientallen jaren Jameks cult-Riesling geproduceerd. Dit wijnjuweel, levenswerk van Josef Jamek, wordt sinds 1959 door de familie gebotteld.

De wijngaarden Achleiten en Liebenberg, met hun primaire rotsterrassen, staan bekend om hun Grüner Veltliners van topklasse, gekenmerkt door het Wachau-terroir. Hochrain en Zweikreuzgarten zijn wijngaarden in Wösendorf die in samenwerking met de benedictijnerabdij van Melk (‘Naam van de Roos’!) bewerkt worden; hier groeien Pinot Blanc en Grüner Veltliner van de hoogste kwaliteit.


De traditie van het wijnhuis wordt sinds 2012 voortgezet door kleindochter Julia Jamek en haar man Herwig. Beiden zijn arts van opleiding en
staan dus garant voor gezonde wijnen ...

Hamatus op bezoek bij Weingut Jamek

Meer over Weingut Jamek

De Wachau is een van de charmantste en cultureel en historisch oudste landschappen van Oostenrijk.
Te midden van unieke terrasvormige wijngaarden, die al vele eeuwen het landschap van de Wachau bepalen, verbouwt de familie Jamek al vier generaties lang wijnstokken.

Het wijnhuis Jamek cultiveert 25 hectare in de meest gerenommeerde wijngaarden van de Wachau. De beroemde steile helling Ried Klaus herbergt een Riesling met cultstatus, een wijn van uitgesproken complexiteit en de hoogste aromatische kwaliteit. De oerterrassen van de wijngaarden Achleiten en Liebenberg staan bekend om hun Grüner Veltliners van topklasse, die worden gekenmerkt door het terroir van de steile hellingen van de Wachau.

De wijngaarden Hochrain en Zweikreuzgarten in Wösendorf worden al meer dan 40 jaar in samenwerking met de benedictijnenabdij van Melk bewerkt. Hier groeien Grüner Veltliner- en Pinot Blanc-druiven van de hoogste kwaliteit.

In onze wijnen vindt u vele soorten van het Wachau-terroir.
Lichtheid, fruitigheid en diepte, een spectrum dat de harten van wijnliefhebbers sneller doet kloppen. Drinkplezier en verteerbaarheid door de natuurlijkheid van de wijnen staan bij ons voorop.

De wijnen worden geclassificeerd als Steinfeder®, Federspiel® en Smaragd®. Dit zijn de stijlbenamingen en beschermde merken van de gebiedsbeschermingsvereniging Vinea Wachau Nobilis Districtus.