Weinhof Kobler

Weingut Kobler_Alto Adige_Hamatus_Italiaanse wijn

Hamatus over Weinhof Kobler

Armin en Monika Kobler startten in 2006 met het maken van wijn in Margreid. Aanvankelijk slechts 2 hectare wijngaard, maar ondertussen is die
al gegroeid tot 5 hectare. Armin’s vader had in de jaren vijftig een eerste basis gelegd voor dit kleine wijnhuis, met een nieuw aangeplant
wijngaardje, naast alle andere soorten fruit die geteeld werden. In Alto Adige hoort fruit kweken namelijk bij ieder huishouden.

Armin is oenoloog van opleiding en doet zijn job met de nodige fierheid. Zijn Chardonnay en Pinot Gris zijn van een uitzonderlijke kwaliteit. Altijd zonder rijping op hout, aangezien hij het fruit tot volle uiting wil laten komen. Zijn Grauburgunder Ried Klausner 2020 kreeg een score van niet minder dan 95 in
Decanter. Een wijnmaker die dus staat voor kwaliteit.

Hamatus op bezoek bij Weinhof Kobler

Meer over Weinhof Kobler

Met de oogst van 2006 zijn wij, Armin en Monika Kobler, begonnen een deel van de druiven zelf te verwerken in Margreid.

Momenteel wordt twee hectare van de eigen wijngaarden op de boerderij tot wijn verwerkt, wat overeenkomt met een gemiddelde productie van 15.000 flessen Zuid-Tiroolse DOC-wijnen per jaar.

Omdat we allebei al enige tijd actief zijn in of aan de rand van de Zuid-Tiroolse wijnindustrie, wilden we ons niet langer tevreden stellen met de productie van druiven alleen. Zowel de vinificatie als de marketing moesten nu ook uit één hand komen.


Erich Kobler
Mijn vader Erich Kobler heeft zich altijd intensief beziggehouden met alle aspecten van de fruit- en wijnbouw. In de jaren vijftig richtte hij het landbouwbedrijf op, dat tegenwoordig wijngaarden in Margreid en boomgaarden in Kurtatsch omvat.

De Ogeaner werd in 1958 aangekocht als eerste wijngaard; toen al was de helft ervan beplant met Chardonnay-stokken. In 1972 werd het Klausner-terrein aangekocht en beplant met Pinot Gris, Merlot en Carmenère. In 1993 werd de Kotzner-wijngaard toegevoegd, en kort daarna werden de gevonden Vernatsch-stokken opnieuw geënt met Merlot. In 2001 werd cabernet franc aangeplant in de Puit wijngaard, en in 2002 werd pinot gris aangeplant in de Oberfeld wijngaard. Ook de Gewürztraminer-stokken op het veld zijn relatief jong; ze werden in 2004 aangeplant ter vervanging van een plant van dezelfde variëteit uit 1973.

De druiven die niet door het wijnhuis zelf worden verwerkt, worden door het wijnhuis Kurtatsch gevinifieerd en op de markt gebracht.